Om Modernum

1946

Företaget Modernum AB grundas 1946 av Rolf Fredriksson. Fram till sjuttiotalet tillverkar Modernum hushållsprodukter. Den första produkten är tryckkokare under namnet Flex-Seal. Tryckkokare är vid den tiden något nytt i Sverige.

Modernums första produkt - tryckkokaren Flex-Seal

50-60 tal

På femtio- och sextiotalet samarbetar Modernum med Sigvard Bernadotte. Bernadotte designar en mängd produkter som säljs i Modernums namn varav kaffekannan är den mest framgångsrika.

På sextiotalet har Modernum agenturen i Sverige för såväl Tefal som Kenwoods hushållsprodukter.

Ett urval av Modernums olika hushållsprodukter som Sigvard Bernadotte designade.

Byter inriktning

Efter några ekonomiskt trassliga år byter Modernum spår till att arbeta med fordonsprodukter. Tillsammans med en designer i Jämtländska Nälden utvecklar man något nytt, en kupévärmare. De första kunderna är oljebolag och järnhandlare.

I början av åttiotalet tillkommer batteriladdare på programmet. I samarbete med det tyska företaget Absaar GmbH säljer Modernum stora mängder laddare i Norden.

En ”typisk” Modernum batteriladdare från åttio- och nittiotalet.

Tidig Modernum kupévärmare i plåt.

En del av Sepab

2011 köper Sepab Fordonsprodukter företaget Modernum. Modernum är ett etablerat varumärke i branschen. Produkter med varumärket Modernum har sålts i flera miljoner exemplar. Successivt tillförs varumärket även på Sepabs produkter.

Sepab Fordonsprodukter startar 1982 av Sven-Erik Pettersson. Företagets bärande idé är att utveckla egna produkter i nära samarbete med sina kunder. Produkterna som skapas bygger på uttalade önskemål från fordonsmarknaden, och kunderna är framförallt generalagenter, importhamnar, påbyggare och ägare av fordonsflottor.

Sepab är tidiga med att utveckla en egen elektronisk körjournal, ”ExyLog”. Redan i mitten av nittiotalet påbörjas arbetet med den första Exy´n. Därefter vidareutvecklas produkten i flera omgångar och är fortfarande en betydande produkt för Sepab.

Den tidiga elektroniska körjournalen – ExyLog.

Matlådevärmaren MiniBar (rostfritt) och AutoMat (plast).

I nutiden - mot framtiden

Ännu en produkt som Sepab nått framgångar med är matlådevärmaren. En unik produkt som erbjudits sedan start och har sålts i hundratusentals exemplar.

På senare år har Sepab haft framgång med olika sorters fordonskablage till nordens ledande grossister och påbyggare. Framförallt är det universella satser för extraljus och dragkroks-installationer som leder framgången.

I verksamheten finns även dotterbolaget Bomac Elektronik AB. Bomac tillverkar kablage, elektroniska system och andra systemlösningar åt både Sepab och andra kunder.

Industrikoncernen Indutrade AB förvärvade Sepab Fordonsprodukter i januari 2015. Sepab fortsätter likväl att driva verksamheten med stor frihet under samma ledning, i befintligt namn.